NI UN PAM MÉS, DEFENSEM L’EMPORDÀ
L’Empordà ha patit un embat continu al seu tradicional modus vivendi rural, emparat en suposats “projectes de país”, malgrat el rebuig majoritari: la MAT, els polígons industrials i els espais-dormitori per camions. Ara, amb el Pla Director Urbanístic Logis Empordà (PDUAELE), la Generalitat i altres institucions, projecten al bell mig d'un entorn totalment rural una gran estació intermodal ferroviària de mercaderies i una injustificada ampliació dels polígons de Vilamalla i El Far, malgrat tenir una bona part de solars encara buits. Cal aturar aquest projecte abans no sigui massa tard. Els arguments són de pes:
1.- No tenim prou aigua per alimentar aquest monstre logístic. Els aqüífers estan esgotats en un context de sequera consolidat i ja no en fan prou ni per alimentar els conreus ni els aiguamolls.
2.- L'Alt Empordà no pot absorbir més trànsit de camions. L'AP7 ja està col·lapsada i això provoca accidents freqüents, cosa que exigirà construir noves vies de transport.
3.- L'emporlanament de zones agrícoles, que fan d'esponja en cas d’aiguat, multiplica el risc en una “zona de perill inundable”, segons el Pla de Gestió del Risc d'Inundació, amb una inevitable afectació ambiental ―directa i indirecta― als espais protegits de la Xarxa Natura 2000 i és contrària a l’Estratègia de la UE per a la protecció del sòl per el 2030.
4.- El volum d'energia d’aquest projecte forçarà la construcció de noves infraestructures gegantines.
5.- Rebutgem un model econòmic que ignora les necessitats reals del teixit empresarial empordanès i només genera treball precari de baixa qualificació i més pressió sobre l'habitatge, la sanitat i l'ensenyament.
6.- NO és cert que l’estació intermodal hagi de potenciar el transport ferroviari de mercaderies. La seva llunyania respecte el Port de Barcelona —amb infraestructures pròpies— així com la seva proximitat amb la intermodal preexistent al Voló —a només 38 km i exempta del cànon d’ús del túnel del Pertús— la fan logísticament supèrflua i econòmicament inviable.
Davant d’aquest projecte destructiu de l’Empordà, exigim la creació d’un PARC AGRARI així com l’elaboració i aprovació del Pla Territorial Sectorial Agrari Específic de la comarca de l’Alt Empordà per protegir els espais agraris, els productes agraris i ramaders, el paisatge, la biodiversitat, el patrimoni històric-artístic, la vida rural i el turisme sostenible. Exhortem els ajuntaments a sostenir i liderar la iniciativa. Cal que l'urbanisme empordanès es decideixi també des de l’Empordà, i no només des dels despatxos de Barcelona.
Consulta el llistat d'adhesions.